‘Op dit punt komt de beleving van de Waddenzee tot een hoogtepunt met de geur van de zee, de wind en het geluid van de golven.’
Het ornithologisch observatie- en informatiepunt wordt gezien als een uitbreiding van het huidige uitkijkplatform. Door de grote diversiteit en aanwezigheid van bijzondere vogelsoorten is dit een plek waar veel vogelaars hun hart op kunnen halen. De plek richt zich daarnaast ook op het ervaren van natuurbeleving in algemene zin. Van het Wad en de bijbehorende getijden tot het vergezicht en de weersinvloeden. Maar ook de nachtelijke afzondering en de sterrenhemel. Een eenvoudig bouwerk biedt beschutting tegen de ruwe omstandigheden op deze plek. Vanuit het bouwwerk is onbelemmerd zicht op de omgeving zowel rondom als omhoog. Voor de minder professionele vogelaars is uitgebreide informatie over de omgeving en de vogelsoorten beschikbaar. Het gebouw biedt naast een uniek zichtveld tevens plek voor een picknick, een aantal zitplekken en praktische voorzieningen zoals een watervoorziening en een toilet.
Het bestaande uitkijkplatform vormt momenteel het einde van de begaanbare route langs dekwelder. Met een nieuw pad tot aan het einde van de havenpier en een beëindiging in de vormvan een informatie- en uitkijkpunt wordt de vogelroute met dit ontwerp compleet gemaakt. Door de positie op het einde van de pier voelt het alsof je midden in de Waddenzee staat. Om deze beleving te versterken is het object uit het midden van de pier richting het watergeplaatst. Er is gekozen voor een zachte ronde vorm met een centrale kern waardoor er 360 graden zicht op de omgeving is. Op dit punt kunnen zowel vogelaars als niet-vogelaars de Waddenzee optimaal beleven. De aanlooproute sluit aan op de ronde vorm waardoor de bezoeker op een natuurlijke manier het gebouwtje binnen wordt geleid. Het ontwerp is onder te verdelen in een aantal elementen. De excentrisch geplaatste voorzieningenkern biedt plaats aan een aantal basisvoorzieningen zoals een toilet enbergruimte. Daarnaast vormt deze kern een constructieve basis waarmee het uitkijkpunt met een minimale footprint op de dijk kan worden geplaatst. Twee schijven vormen de vloer en het dak en hiertussen bevindt zich een multifunctioneel element dat zowel de functie van bank, tafel, beschutting als informatievoorziening vervult. Het dak biedt beschutting maar fungeert tevens als tribune met uitzicht op de Waddenzee. Dit platform is te bereiken via een interne trap. De gevel van het gebouw dient tevens als leuning en biedt beschutting tegen de wind op het daknniveau.Vanwege de locatie van het uitkijkpunt is er gekozen voor een natuurlijke uitstraling di eaansluit bij de omgeving. Door het gebruik van hout, bij voorkeur uit het naastgelegen Robbenoordbos, krijgt het object een zachte uitstraling. De materialisering van de voorzieningenkern is afhankelijk van de benodigde ondergrond en benodigde fundering maar is bij voorkeur tevens van hout. Uitgangspunt voor het uitkijkplatform is dat het een zelfvoorzienend object betreft. Door het gebruik van wind- en / of zonne-energie kan er wordenvoldaan aan de kleine energiebehoefte. Met het opvangen en opslaan van regenwater kan het toilet en een watervoorziening worden gerealiseerd.
download pdf