The Movies verkocht

Amsterdam, 4 oktober 2007 – Het bioscoopcomplex ‘The Movies’, gelegen aan de Haarlemmerdijk, is verkocht. Het eigendom van de oudste bioscoop van Nederland, bestaande uit vijf geschakelde historische panden met binnenterrein en achtergelegen panden aan de Vinkenstraat (totaal 1.000 m² eigen grond), is thans in handen van een Amsterdamse beleggings-/ontwikkelingscombinatie.

Het gehele complex, met bioscoop, café/restaurant en bovengelegen kantoor- en woonruimten omvat een totaal verhuurbaar vloeroppervlak van 1.193 m². De bioscoop bestaat uit vier filmzalen, met totaal 398 stoelen. De bioscoop en het café/restaurant liggen op de begane grond.

Er zal op korte termijn een optimalisatie van het bestaande vastgoed plaatsvinden, tevens zal een gedeelte van het complex herontwikkeld worden. De huurprijs bedraagt € 300,= per m² en het huurcontract heeft een minimale looptijd van 15 jaar.

Filmproducent Roeland Kerbosch, sinds oktober 1989 eigenaar van The Movies, transformeerde de bioscoop in de loop der jaren van een sober ingericht filmtheater voor de artistieke film tot een complex met vier comfortabele zalen en een restaurant. Het bijzondere art deco interieur onderscheidt The Movies van andere bioscopen. The Movies, geopend op 12 oktober 1912 en behorend tot de alleroudste bioscopen ter wereld, is waarschijnlijk ook de enige die onafgebroken een regulier programma heeft geboden. The Movies is een belangrijk onderdeel geworden van het Amsterdamse culturele landschap.

De exploitatie van bioscoop en restaurant komt in handen van Kadir Selçuk, directeur van het theater Lantaren/Venster in Rotterdam. Roeland Kerbosch heeft vertrouwen in Selçuk: "Hij is met film opgegroeid. We houden van dezelfde films. Kadir zal de klaarliggende plannen voor uitbreiding gaan realiseren."download pdf