Ikea tekent eind 2012 voor locatie Zaandam

‘Ikea tekent eind 2012 voor locatie Zaandam’

25-09-2012 - REGIO WEST

De kans dat Ikea toch naar Zaanstad komt, is weer een stuk groter geworden. Ikea koopt naar verwachting voor het eind van het jaar 33.000 m2 grond en voormalige fabrieken op de locatie Bruynzeel-Noord. Dat zegt Koert-Hans Smit, CEO van projectontwikkelaar Converse DC. De ontwikkelaar is met de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaalgebied (RON) eigenaar van het noordelijke deel van de voormalige Bruynzeelfabrieken op bedrijventerrein Zuiderhout-Noord.

Eind juli tekenden Zaanstad, RON/Converse DC en Ikea al een intentieverklaring. Vorig jaar leek de komst van Ikea nog af te kaatsen op onoverkomelijke verkeersproblemen. De infrastructuur vormt echter geen beletsel meer voor de komst van een Ikea, stelt CEO Smit. ‘Deel van de oplossing is dat wij een financiële bijdrage aan de infrastructuur leveren.’ Smit verwacht voor het eind van het jaar een koopovereenkomst te sluiten met Ikea. ‘We bestuderen nog de laatste details.’ Niet Converse maar het Zweedse meubelconcern zelf zal de nieuwe Ikea realiseren. Smit verwacht dat de Ikeavestiging er dan twee jaar later, eind 2014, kan staan.

Converse zal de rest van de locatie wel zelf ontwikkelen. ‘We houden nog 17.000 m2 gebouwen en grond over. De monumentale gebouwen herontwikkelen we voor ongeveer 7.000 m2 nautisch georiënteerde handel en industrie in de vorm van kantoren en kleine winkelunits. Daarnaast hebben we plannen voor 10.000 m2 GDV, grootverbruik detailhandelsvestiging. Voor beide planonderdelen hebben we geïnteresseerde gebruikers gevonden.’ Dan moet op 11 oktober nog wel de gemeenteraad van Zaanstad akkoord gaan met de ontwikkeling van 10.000 m2 grootschalige detailhandelsvestigingen.

Mocht de gemeenteraad het voorstel afserveren, kan Converse er zijn plannen niet uitvoeren. ‘In dat geval kunnen we ook niet kunnen bijdragen aan de infrastructuur.’ Wat betreft Ikea is er bovendien nog een andere kaper op de kust. Ook de gemeente Alkmaar probeert Ikea te verleiden een vestiging binnen haar gemeentegrenzen te ontwikkelen. Smit is niet beducht voor deze concurrentie. ‘In Alkmaar zou het om een stand-alone-vestiging gaan. Hier in Zaandam sluit Ikea aan op een bewezen meubellocatie met onder meer Loods5 en de commerciële verbinding met Ikea Haarlem en Zuid-Oost.